לעמוד השדרה שלנו תפקידים רבים וחשובים. ראשית, הוא אחראי על יכולת התנועה שלנו, שנית הוא אחראי על יציבותו של הגוף ושלישית הוא זה השומר על חוט השדרה ועל העצבים.
בזכות המבנה של עמוד השדרה, והחוליות הלוקחות בו חלק, מתאפשר המינון הנכון שבין היציבות לתנועה, ללא נזקים או מוגבלויות שונות.
חבלות בעמוד השדרה או פציעות במפרקי השטחה עשויות להופיע מסיבות שונות, מסכנות את תפקידיו של עמוד השדרה ויכולות להשפיע באופן ישיר על הגב ועל הצוואר ולהגביל את התנועה. הדבר מלווה לרוב בכאבים עזים ויכול גם להפריע להתנהלות היום יומית ולתפקוד השוטף.
רקע על הפציעות
שברים בחוליות עמוד השדרה נחלקים לכמה סוגים: שבר על שם ג'פרסון – שבר בחוליה C1, הגורם להרחבת החוליה אך איננו גורם לנזק נוירולוגי כלשהו, שבר דאנס – בציר חוליה C2, ששכיח מאד בקרב צעירים וגם בקרב מבוגרים, פריקת עמוד השדרה, חבלות לעמוד השדרה המותני והגבי, שבר דחיסה הנגרם כתוצאה מכיפוף הגב קדימה ומחבלה בעכוז ושבר פיצוץ הנגרם בשל חבלה חזקה מאד המובילה להתפרקות החוליה לכמה חלקים ולפגיעה ממשית בחוט השדרה.
כיצד הן מתבטאות
שברים בחוליות עמוד השדרה הן פציעות לא פשוטות המצריכות תהליך שיקום ממושך לרוב. כשמדובר בשבר דחיפה בחוליות הדבר מלווה בכאב רב מאד ובמקרים קיצוניים גם בבעיות נשימה ובפגיעה בתפקוד הריאות. התסמינים הבולטים של שברים בחוליות עמוד השדרה, לרבות שבר דחיסה, הם כאבים בגב התחתון, כאבי צוואר, כאבים בירך, כאבים בבטן ולעיתים גם כאבים בכל הגב. במקרים מסוימים נלווים לכאבים גם תחושת עקצוץ במקום, חולשה, איבוד שליטה על הסוגרים או חוסר יכולת במתן שתן ולעיתים ישנו גם מצב של חוסר תחושה.
באילו ענפי ספורט הן נפוצות
שברים בחוליות עמוד השדרה יכולים להופיע הן אצל ספורטאים והן אצל אלה, שאינם עוסקים בספורט כלל. מדובר לרוב בטראומה נקודתית, הגורמת לפגיעה חמורה בעמוד השדרה. חבלה ישירה יחד עם כיפוף לא נכון של הגב קדימה, כפי שקורה לא אחת בפעילויות ספורט שונות, מובילה גם היא לשברים בחוליות.
דרכי טיפול ושיקום
הטיפול בשברים בחוליות עמוד השדרה נקבע בהתאם לסוג השבר, מיקומו המדויק והסיבה לבעיה. תרופות אנטי דלקתיות יכולות לסייע במקרים מסוימים ולהפחית את הדלקת בעצבים ובשרירים המלווה פעמים רבות לשבר. הזרקת סטרואידים לצורך אלחוש מקומי והקלת הכאב עוזרת גם היא וגם לבישת סד מיוחד, המגביל את תנועת החוליות השבורות ומגן על עמוד השדרה.
מנוחה במיטה חשובה מאד וגם הימנעות מפעילות גופנית מאומצת יכולה לעזור. מצד שני, חוסר פעילות לחלוטין יכול להאט את קצב ההחלמה ולמנוע מהמטופל חזרה לשגרה מלאה. לאחר מנוחה של כמה ימים בעקבות השבר, כדאי לחזור לפעילות מתונה ולעשות זאת תחת פיקוח. במקרים מסוימים יתכן ותידרש התערבות כירורגית כדי לייצב את עמוד השדרה ולהחזירו למצבו הקודם.
חשוב לדעת
בדומה לפגיעות אחרות בגב, המניעה היא הטיפול הטוב ביותר. הקפדה על פעילות גופנית מתונה ולא מאומצת מדי, הימנעות מנשיאת משאות כבדים מדי לגב וגם תנועות נכונות ולא חדות יכולות למנוע שברים ופגיעות נוספות בעמוד השדרה.
תרגילים לגב, המחזקים את השרירים ומאפשרים תנועה מלאה ללא מוגבלות כלשהי הם פתרון מצוין לאלה, הנוטים לסבול מכאבים באזור וסיכויים לסבול משברים בחוליות הוא גבוה יותר בשל חולשת המקום. התייעצות עם רופא ספורט, כשמדובר בספורטאים, היא דרך נכונה להתמודד וגם למנוע את השברים ובמקביל גם אורח חיים בריא, הכולל פעילות ספורטיבית וגם מנוחה בהתאם.