פיזיותרפיסט ספורט הוא איש מקצוע המתמחה בטיפול באתלטים. הפיזיותרפיה מהווה חלק אינטגרלי פחות או יותר מכל תהליך שיקומי לאחר פציעת ספורט, אם כי בשנים האחרונות כי ספורטאים רבים עוברים טיפולי פיזיותרפיה באופן שגרתי, ללא קשר לפציעות. במאמר שלפניכם נפרט אודות התפקידים השונים של פיזיותרפיסט ספורט.
פיזיותרפיסט ספורט לספורטאים המתמודדים עם כאבים
פיזיותרפיסט ספורט מקדיש חלק ניכר מעבודתו לטיפול בבעיות הקשורות לכאבים. במקרים מסוימים מדובר בכאבים כרוניים המלווים את הספורטאי לאורך שנים, אך לא אחת מדובר בכאבים אקוטיים שמקורם למשל בחבטה שקיבל הספורטאי במהלך משחק כדור כלשהו או במתיחה של שריר במהלך אימון. הטיפול הפיזיותרפי שמטרתו להקל על ההתמודדות עם הכאבים משתנה בהתאם לאופי הכאבים ובהתאם לגורם שהוביל להתפרצות הכאבים.
בין היתר במסגרת טיפולי הפיזיותרפיה ניתן להרפות שרירים מכווצים, לשחרר שרירים מתוחים, לשפר את הגמישות במפרקים הסובלים מנוקשות וכן באופן כללי נעשה שימוש במגוון טכניקות ותכשירים להפחתת כאבים.
פיזיותרפיה במסגרת תהליך השיקום
ברוב המוחלט של המקרים במסגרת תהליך השיקום לאחר פציעת ספורט, הספורטאי יעבור טיפולי פיזיותרפיה מסוגים שונים. הטיפולים יסייעו לספורטאי להחזיר לעצמו את היכולות שאבדו באופן הדרגתי תוך כדי חיזוק השרירים באזור הפציעה, שמירה על גמישות המפרקים ומניעת התנוונות של הרקמות הפעילות באזור הפציעה.
בנוסף לכך, במסגרת תהליך השיקום ילמד הספורטאי באמצעות טיפולי הפיזיותרפיה, כיצד עליו להשתמש בגופו בצורה הנכונה, על מנת למזער את הסיכוי להחמרת הנזק ולפציעות נוספות בעתיד.
תהליך השיקום נכנס לתמונה לאחר פציעות ספורט ולאחר טיפולים מורכבים כמו לדוגמה ניתוחים אורתופדיים מסוגים שונים. בדרך כלל, הספורטאי יתמיד בתרגילי הפיזיותרפיה או בטיפול אוסטאופתיה גם לאחר שיחזור לשגרת האימונים בתום תהליך השיקום.
פיזיותרפיה מניעתית
ספורטאים מקצועיים נוהגים לבצע תרגילי פיזיותרפיה באופן שגרתי כטיפול מניעתי על מנת להפחית את הסיכוי לפציעות, ללא קשר לפציעות קודמות. כפי שציינו, בעזרת פיזיותרפיה יכול הספורטאי לשמור על גמישות המפרקים וחוזק השרירים, כשבין היתר מדובר גם בשרירים ובמפרקים שלא מופעלים במסגרת הפעילות הספורטיבית בשגרה.
באמצעות פיזיותרפיה ניתן לשמור על גמישות המפרקים וחוזק השרירים גם בתקופות הפגרה, או באופן כללי בימים שבהם מסיבות כאלו ואחרות לא ניתן להתאמן.
פיזיותרפיה להרפיה ושחרור לאחר פעילות אינטנסיבית
לאחר משחק מאומץ או פעילות מאומצת ואינטנסיבית מכל סוג שהוא, מומלץ לבצע תרגילי פיזיותרפיה לשחרור השרירים. גם במקרה הזה מדובר בסוג של פיזיותרפיה מניעתית, שכן לאחר שהשרירים התאמצו בצורה יוצאת דופן, יש לשחרר אותם בהדרגה כדי למנוע התכווצויות שרירים.
השחרור מבוצע באמצעות טכניקות עיסוי, חימום או קירור הרקמות המעורבות בפעילות, טכניקות המערבות זרמי מים, מתיחות מבוקרות ועוד.
באילו פציעות ספורט ניתן לטפל באמצעות פיזיותרפיה?
- פציעות מפרקים – פציעות הקשורות למפרקים כמו לדוגמה שחיקת סחוס או מתיחה של רצועה, מחייבות טיפולי פיזיותרפיה. במסגרת הטיפולים מבצעים תנועות שונות בעוצמה נמוכה בהתאם ליכולותיו של המטופל, על מנת לשפר את זרימת הדם למפרק, לשפר את טווח התנועה באופן הדרגתי ולהפחית כאבים ונפיחות.
- פציעות בעצמות – בזמן ההחלמה משברי מאמץ או שברים חמורים יותר, חשוב ביותר להתמיד בטיפולי פיזיותרפיה על מנת למנוע ניוון של השרירים באזור. כמו כן באמצעות פיזיותרפיה ניתן להאיץ את תהליך ההחלמה.
- פציעות בשרירים – בעזרת פיזיותרפיה ניתן לטפל בכל הפציעות הקשורות לשרירים, החל מדלקות שרירים, דרך התכווצויות שרירים וכלה בקרע בשריר בדרגותיו השונות. במקרים מסוימים הפיזיותרפיה היא הטיפול היחיד הנדרש, אך בדרך כלל היא תבוצע בשילוב עם טיפולים נוספים כמו למשל משככי כאבים, נוגדי דלקת, זריקות סטרואידים ועוד.