אף אחד לא יכול להתווכח עם העובדה שספורט תורם לבריאות. כבר ביוון העתיקה אימצו את הביטוי: "נפש בריאה בגוף בריא" ונראה שהעולם כולו מתיישר לכיוון.
קבוצות ריצה שנפתחות בכל פינה, משחקי כדורסל, כדורגל וגם חוגי ריקוד שנועדו להפעיל את הגוף ולשמור על הבריאות. לצד השמירה על הכושר, חשוב לזכור שהפעילות הפיזית מפעילה על הגוף עומס יתר, שלעתים יכול להיות מלווה בחבלות טראומטיות המובילות לפציעות ספורט, ומתרחשות עקב פעילות לא נכונה ודורשות טיפולים בכדי שנוכל להמשיך ולהיות אקטיביים.
פציעות ספורט הקשורות לריצה או כדורגל, מובנות וברורות, אך תחום פציעות הריקוד גם הוא דורש מענה והתייחסות, מאחר ומדובר על פציעות שיכולות להשבית מתאמנים לתקופות ארוכות במיוחד.
פציעות ריקוד – מספרים את הסיפור
ריקודים הם נחלתם של מתאמנים שכונתיים לצד ספורטאי עילית, אך יש להם מגוון של דרישות בכדי שיהיה אפשר לעסוק בהם בצורה הנכונה. יש צורך בסיבולת לב ריאה מתאימה, ניתורים וקפיצות, שמירה על איזון ושיווי משקל וכמובן גמישות.
כל אלו בפני עצמם אינם מזיקים ואפילו יכולים להיות טובים לבריאות, אך כאשר מנסים לענות על כל הדרישות הללו תוך כדי אימונים אינטנסיביים נוצר על הגוף עומס שמקשה עליו להתמודד וגורם לפציעות הריקוד המוכרות לכל רקדן. פציעות אלו מצריכות טיפול נכון בכדי למנוע הפסקת פעילות לאורך זמן.
שברי מאמץ
הפציעה הקלסית של כל רקדן ורקדנית באשר הם. מופע מתקרב, חזרות אינטנסיביות או אפילו חוג קבוע המעמיס על המתאמנים יכולים לגרום לעומס יתר המופעל על העצמות. העצמות סופגות פגיעה איטית, בכל פעם ישנה פציעה קלה והנזקים מצטברים לאורך זמן.
התוצאה של ההצטברות היא שבר מאמץ המתבטא בכאבים עזים לעתים עד כדי חוסר אפשרות לדרוך על הרגל, נפיחות של המקום והשבתת הרקדן. אם המתאמנים מחליטים לא להקשיב לגופם ולאזהרות יהפוך שבר המאמץ לשבר מוחלט של העצם. שבר כזה גורם לעיוות של העצם ומצריך קיבוע על ידי גבס, שיקום ופיזיותרפיה ורק לאחר מכן חזרה לפעילות הדרגתית.
נקעים
המושג נקע מתייחס לרצועות העוטפות את המפרקים. רצועות אלו מאפשרות למפרק להתמיד בפעולתו, להסתובב כראוי ולאפשר לעצמות גמישות בפעילותן. אבחון נקע משתנה על פי דרגת החומרה בה נמצא המתאמן המאובחן. דרגה 1 מתייחסת למתיחת הרצועות בלבד.
דרגה 2 מתייחסת לקריעה חלקית ואילו דרגה 3 מדברת על קרע מלא של הרצועות סביב המפרק. נחיתה לא נכונה בעת קפיצה, סיבוב לא טוב של הרגל או תנועות שאינן טבעיות למפרק – כל אלו עלולים לגרום לנקעים. אם הנקע מאובחן בדרגה 1 או 2 ניתן לטפל על ידי מנוחה, עיסויים והפעלת הרגל במידה הנכונה על ידי איש מקצוע. במקרה של דרגה 3 וקריעה מלאה של הרצועות יש צורך בהתערבות כירורגית.
דלקות שרירים
ריקוד יכול להפעיל שרירים שמעולם לא זכו לפעילות רבה כל כך. ריקודים המפעילים את הצוואר או שדורשים הנעת עמוד השדרה מצד לצד במהירות, יכולים לגרום לעומס יתר על שרירים אלו. עומס שכזה מכניס את השרירים למגננה המנסה להוכיח לאדם כי הגוף אינו עומד בעומס.
אחת הדרכים של הגוף לאותת למתאמן כי הוא על קצה גבול היכולת היא דלקת בשרירים המתאמצים. הדלקת מתבטאת בכאב וחוסר יכולת להפעיל את השריר המודלק בצורה המיטבית. דלקות שרירים מטופלות לרוב באמצעים שמרניים בלבד. מנוחה של האזור המודלק ולעתים קיבוע שלו כדי למנוע תזוזה מיותרת. במקרים בהם כאבי הדלקת ממשיכים ואינם משתפרים ניתן להמליץ על טיפול תרופתי מתאים שיוכל לעזור.
אולי יעניין אותך גם: